Wat doet een mediator bij scheiding?
Mediator voorziet in informatie en laat gesprekken constructief verlopen. Maar er is meer. Wat dat is lees je in onderstaand artikel.

Wat doet een mediator bij scheiding?

Een scheiding is emotioneel veelal behoorlijk uitdagend. Helemaal wanneer er kinderen of complexe financiële zaken meespelen. Al deze zaken roepen namelijk allerlei verschillende emoties en gevoelens op. En juist om dat allemaal in goede banen te leiden heb je een bemiddelaar nodig. Een scheidingsmediator.

Een onafhankelijke derde partij

Bij een scheiding is er vaak begeleiding nodig voor beide partijen. Een mediator is tijdens de scheiding een onafhankelijk luisterend oor. Ook voorziet de mediator beide partijen van informatie en helpt om de gesprekken op een constructieve manier te laten verlopen. Zo kun je samen goede afspraken maken.

Een echte professional

Iedereen mag zich een mediator noemen want het is geen beschermde titel, maar een goede mediator staat ingeschreven bij het MfN (Mediatorsfederatie Nederland). Dit is in Nederland dé autoriteit op het gebied van mediation en deze zorgt er dan ook voor dat de aangesloten mediators allemaal voldoen aan de strenge kwaliteitseisen.

Wat doet een mediator bij scheiding?

Natuurlijk is het belangrijk om eerst te weten wat een mediator doet. Een mediator is een onafhankelijke, professioneel getrainde persoon. Een goede mediator regelt jouw scheiding door met beide partijen in goed overleg tot een overeenstemming te komen. Eén enkele mediator behartigd dus bij een scheiding de belangen van jullie beiden.

Ouderschapsplan

Wanneer er tijdens een scheiding minderjarige kinderen in het spel zijn, moeten er afspraken over de kinderen gemaakt worden en worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Een ouderschapsplan is een dé escalerend plan waarin onder andere afspraken zoals zorgverdeling, kinderalimentatie, vakantie, feestdagen zijn vastgelegd. De verantwoordelijkheid voor het maken van goede afspraken ligt volledig bij de ouders zelf. Bij een scheiding met kinderen zal de mediator alles op alles zetten om te voorkomen dat de kinderen slachtoffer worden van slecht gemaakte afspraken.

Financiële zaken

Tijdens het gratis kennismakingsgesprek, dat vaak een informeel karakter heeft, zal de mediator informeren naar wat ieders belangen zijn. De mediator handelt namelijk altijd naar het belang van beide partijen. Het is goed om te weten dat complexe financiële zaken omtrent alimentatie, spaarrekeningen en schulden er soms voor zorgen dat het aantal gesprekken toeneemt.

Communicatie

Wanneer je gaat scheiden kan dat via een advocaat, wat veel mensen niet weten, is dat dit ook via een mediator kan. Een echtscheidingsmediator is hiervoor een perfect, gespecialiseerd- en voordeliger-alternatief. Het grootste voordeel van een mediator ten opzichte van een advocaat is dat de mediator altijd de belangen van twee partijen zal behartigen en dat de communicatie altijd met beide partijen tegelijkertijd plaatsvindt, zodat de communicatie ten alle tijden transparant is. Een advocaat behartigt altijd de belangen van één partij.

Wat mag een mediator niet doen?

Een mediator is een onafhankelijke, onpartijdige derde partij die jullie begeleidt bij het maken van afspraken en daarin jullie beide belangen behartigt. Het is goed jezelf te beseffen dat een mediator géén beslissingen maakt voor scheidende partijen. Tijdens de mediation moeten partijen te allen tijde zelf de regie houden over alle beslissingen en voorwaarden van de scheiding.

Geen relatieadvies geven

Een scheidingsmediator zal jullie tijdens de mediation begeleiden om gezamenlijk tot overeenstemming te komen, maar mediators zijn geen relatietherapeuten. Mediators helpen echtgenoten nooit met relatieadvies. Wanneer het doel is jullie huwelijk te redden is een scheidingsmediator niet de juiste persoon.

Extra professionele hulp nodig?

Wanneer je er tijdens het traject merkt dat jullie aanvullend advies nodig hebben, kan de mediator jullie doorverwijzen naar andere professionele dienstverleners, denk aan hypotheekadviseurs, financieel en fiscaal echtscheidingsadviseurs, advocaat en relatietherapeuten.

Rechtsbijstand

Heb jij een rechtsbijstandverzekering? Veel verzekeraars vergoeden mediation alleen weten heel veel mensen dit helaas niet. Reden om géén mediator in te schakelen zijn er dus eigenlijk niet.

Bijkomende voordelen van mediation

Je bent natuurlijk niet verplicht om tijdens het scheidingsproces een mediator in te schakelen, maar dit is wel verstandig. Het inschakelen van een mediator kent vele voordelen. Een belangrijk voordeel is dat het scheidingsproces doorgaans vlotter verloopt, jullie gezamenlijk afspraken maken en scheiden via een mediator voordeliger is dan scheiden via een advocaat.

Een gratis kennismakingsgesprek

Hebben jullie het besluit genomen te gaan scheiden of uit elkaar te gaan en komen jullie er samen niet uit? Dan is het verstandig om een mediator in te schakelen, zodat hij of zij naar jullie kan luisteren en jullie kan begeleiden. Echter begrijpen wij dat het idee om een mediator in te schakelen een moeilijke stap is om te nemen en daarom is het misschien fijn om eerst een keer samen een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen. Zo kunnen jullie kijken of mediation iets voor jullie is en of jullie een persoonlijke klik hebben met de mediator.

Conclusie van de scheidingsmediator

Willen jij en je partner scheiden, maar komen jullie er samen niet uit? Moeten jullie nog veel belangrijke zaken samen regelen zoals een zorgverdeling of een co-ouderschap? Dan is het verstandig om samen een mediator te kiezen en een gratis kennismakingsgesprek in te plannen.

scheiden zonder advocaat door mediator denise claeys
Uit elkaar gaan doe je samen

Als scheidingsmediator wil ik jullie daarbij helpen

× Hoe kan ik je helpen?