Wel of geen scheidingsmediator inschakelen?
Bij een scheiding moeten er heel veel complexe zaken geregeld worden. Een scheiding kan heel veel emoties en gevoelens oproepen die tijdens het echtscheidingsproces een grote rol kunnen spelen.
Wanneer partijen er samen niet uitkomen, kunnen ze er voor kiezen om een scheidingsmediator in te schakelen.
Wat doet een scheidingsmediator?
Wanneer je midden in een scheiding zit en samen belangrijke beslissingen moet nemen dan kan dit nog weleens een uitdaging zijn. Een scheiding goed regelen is heel belangrijk, zeker wanneer er kinderen in het spel zijn.
Wanneer je samen op een goede manier, netjes uit elkaar gaat, dan bespaart dat je veel hoofdpijn en stress. Gelukkig kan een scheidingsmediator jullie hier goed in begeleiden.
De juiste begeleiding
Een scheidingsmediator biedt tijdens de scheiding ruimte voor zowel de emotionele kant als de zakelijke kant van de scheiding. De mediator heeft een luisterend oor en zal de gesprekken op een fatsoenlijke manier laten verlopen. Zo zal de mediator jullie tijdens de scheiding goed begeleiden, zodat er door jullie goede afspraken gemaakt kunnen worden en jullie los van elkaar op een goede manier verder kunnen.
Wat gebeurt er precies tijdens de scheidingsbemiddeling?
Zoals je eerder hebt kunnen lezen is een scheidingsmediator een neutrale 3e partij tussen jou en je partner. Het doel is om onder begeleiding van de mediator tot overeenstemming en afspraken te komen. Het is belangrijk om te weten dat een scheidingsmediator géén relatietherapeut is en niet het doel heeft om jullie relatie weer op te laten bloeien, maar om de scheiding op een goede manier voor jullie af te wikkelen.
Een professionele scheidingsmediator zal hierbij zelf geen mening vormen over kwesties die een rol spelen.
Jij en je ex-partner
In het mediation traject zullen alle onderwerpen die van belang zijn worden besproken. Onder begeleiding van de mediator maken jullie afspraken over alle praktische zaken. Het is belangrijk om te beseffen dat jullie uiteindelijk zelf bepalen wat jullie willen afspreken. Het is de taak van de mediator jullie te informeren omtrent de afspraken die jullie maken, ook wel de informed consent genoemd. Jullie nemen dan een beslissing en maken een afspraak op basis van informed consent. Dat betekent dat jullie op de hoogte zijn van de regels en consequenties van jullie beslissingen/afspraken. De scheidingsmediator legt vervolgens al jullie gemaakte afspraken vast in een echtscheidingsconvenant en indien van toepassing ook in een ouderschapsplan.
Een scheidingsmediator zorgt voor duidelijkheid
Met de benodigde informatie, vaardigheden en speciale werkwijze kan de bemiddelaar jullie bij het scheidingsproces helpen. Zo kunnen jullie samen afspraken maken en samen zorgen voor een goede toekomst. Dit is natuurlijk vooral belangrijk wanneer er kinderen in het spel zijn. Niet alleen jullie, maar ook de kinderen zullen nog jarenlang profijt hebben van de gemaakte afspraken die zijn vastgezet in een convenant en wanner deze onder goede omstandigheden gemaakt worden is dit natuurlijk voor iedereen fijn.
Altijd de beste oplossingen
Je bent natuurlijk niet verplicht om te scheiden via mediation, maar wanneer je besluit om te scheiden of uit elkaar te gaan is dit wel een veilige en verstandige keus. Op deze manier kunnen jullie onder begeleiding van een neutrale mediator gezamenlijk afspraken maken en laten vastleggen. Zo kunnen jullie na de scheiding los van elkaar op een goede manier verder.
Nog meer voordelen van scheidingsmediation
Wanneer je mediator inschakelt verloopt de scheiding doorgaans soepeler en vlotter dan wanner je advocaat inschakelt. Ook zijn de kosten van mediator veel lager ten opzichte van de kosten van een advocaat. Het uurtarief van een advocaat ligt vaak hoger dan dat van een mediator en hierbij moeten beide partijen een advocaat nemen. Partijen schakelen samen één mediator in. Je kunt je dus vast wel voorstellen dat mediation goedkoper zal zijn.
Kinderen & scheiden
Wanneer er kinderen in het spel zijn is het verstandig om een scheidingsmediator in te schakelen. Wanneer er geen goede afspraken worden gemaakt en ouders komen lijnrecht tegenover elkaar te staan, zijn er geen winnaars. Een scheidingsmediator is niet alleen fijn, maar zorgen er ook altijd voor dat partijen voor de toekomst goede en concrete afspraken hebben gemaakt. Wanneer er kinderen in het spel zijn, is dit natuurlijk extra belangrijk. Ook zal een mediator wanneer jullie gaan scheiden de juridische afhandeling van jullie scheiding uit handen nemen.