Alles over partneralimentatie
Wat komt daar allemaal bij kijken? In het onderstaande artikel lees je alles partneralimentatie over.

Alles over partneralimentatie en de bijbehorende rechten en plichten

Een echtscheiding brengt niet alleen emotionele uitdagingen met zich mee, maar ook praktische kwesties die zorgvuldige aandacht vereisen. Een van deze zaken is partneralimentatie, een onderwerp wat vaak veel vragen oproept en voor onzekerheid zorgt. Er zijn regels en voorwaarden die bepalen hoe alimentatie wordt vastgesteld en betaald. Het is dus van groot belang om goed op de hoogte te zijn van alle rechten en plichten die komen kijken bij partneralimentatie. Daarom behandelen we uitgebreid alle variabelen die te maken hebben met dit complexe onderwerp. 

Wat is partneralimentatie

Partneralimentatie is een financiële bijdrage die ex-partners moeten betalen na een scheiding. Het doel is om de financiële gevolgen van de scheiding voor de ontvangende partij te verzachten. De alimentatie wordt betaald door de meestverdienende partner (alimentatieplichtige) aan de minstverdienende partner (alimentatiegerechtigde). We leggen stap voor stap uit hoe partneralimentatie werkt en welke rol het speelt in een scheidingsproces. 

Wat is het verschil met kinderalimentatie? 

Partneralimentatie en kinderalimentatie zijn twee verschillende vormen van financiële ondersteuning na een scheiding. Zoals gezegd is partneralimentatie bedoeld om de ex-partner financieel te ondersteunen, terwijl het betalen van kinderalimentatie puur gericht is op de verzorging en opvoeding van de kinderen. Het specifieke bedrag en de gestelde regels voor de twee soorten alimentatie worden bepaald aan de hand van meerdere factoren en kunnen daarom sterk verschillen. 

Partneralimentatie berekenen 

Het berekenen van partneralimentatie is complex. Dit omdat er tal van factoren meespelen zoals inkomen, lasten en de financiële situatie van beide partijen. Tijdens het opstellen van een convenant maken we een nauwkeurige berekening van de alimentatie zodat er een redelijk en duidelijke indicatie ontstaat die past bij de situatie van beide partijen. 

Wanneer heb je recht op partneralimentatie en moet je deze wel of niet betalen? 

Bij een scheiding is het belangrijk om te weten of je recht hebt op partneralimentatie, of wanneer je deze juist moet betalen. De wet stelt namelijk specifieke voorwaarden vast die dit bepalen. Hieronder vertellen we meer over de rechten en plichten van beide partijen. 

Wanneer heb je recht op partneralimentatie? 

Simpel gezegd heb je recht op partneralimentatie wanneer je na de scheiding niet genoeg inkomsten hebt om rond te komen, en je ex-partner financieel in staat is om bij te dragen. De hoogte en duur van de partneralimentatie wordt dus berekend op basis van je financiële behoefte en de draagkracht van je ex-partner. 

Wanneer moet je partneralimentatie betalen?

Je bent verplicht om partneralimentatie te betalen wanneer je ex-partner hier volledig recht op heeft en jij ook voldoende draagkracht hebt om dit te betalen. Het exacte bedrag wordt altijd bepaald aan de hand van de financiële situatie van beide partijen.   

Wanneer hoef ik geen partneralimentatie te betalen? 

In bepaalde situaties kun je vrijstelling krijgen van het betalen van partneralimentatie, bijvoorbeeld als de ontvangende partij voldoende eigen inkomen heeft maar ook wanneer er specifieke afspraken zijn vastgelegd in het scheidingsconvenant. 

Hoe wordt de hoogte van de partneralimentatie bepaald? 

De hoogte van de partneralimentatie wordt bepaald op basis van de specifieke financiële behoefte van de ontvanger en de totale draagkracht van degene die verplicht is om alimentatie te betalen. We lichten verder toe hoe het gehele proces werkt en welke andere factoren de hoogte van het uiteindelijke bedrag bepalen. 

Vaststelling van de behoefte van beide partijen 

De behoefte van beide partijen wordt vastgesteld aan de hand van 60% van het netto gezinsinkomen na aftrek van de kosten kinderen. Dit wordt ook wel de Hofregel genoemd. Het is dus zeker niet de bedoeling dat één van de partijen meer overhoudt dan de andere partij. Hiervoor wordt de jusvergelijking gebruikt. Na elke scheiding veranderd de financiële situatie. Aan de hand van deze situatie wordt er een alimentatiebedrag berekend zodat ieder financieel een gelijke stap terug doet zodat beide partijen evenveel te besteden hebben. 


Maximale draagkracht voor partneralimentatie

De maximale draagkracht van de alimentatieplichtige wordt bepaald op basis van het netto-inkomen en alle andere financiële verplichtingen. De alimentatieplichtige hoeft dus nooit meer te betalen dan zijn/haar draagkracht toelaat. De draagkracht wordt berekend door de noodzakelijke lasten in mindering te brengen op het totaal inkomen, inclusief alle fiscale voor- en nadelen. Eventuele zorgkosten voor kinderen en kinderalimentatie worden in mindering gebracht op de totale draagkracht. Op deze manier wordt er een eerlijk en acceptabel bedrag vastgesteld die de alimentatiebetaler kan missen zonder in de financiële problemen te komen. 


Behoefte versus draagkracht 

Het uiteindelijke alimentatiebedrag wordt vastgesteld aan de hand van de behoefte van de ontvangende partij en de draagkracht van de betalende partij. Als blijkt dat de maximale draagkracht lager is dat de benodigde alimentatie, wordt er een nieuwe draagkrachtberekening gemaakt voor de uiteindelijk te betalen partneralimentatie. 

De jusvergelijking

Behalve de bovengenoemde draagkrachtberekeningen is er ook nog de jusvergelijking. De jus is de draagkracht van beide partijen inclusief de te ontvangen en de te betalen alimentatie. Vaste lasten, dagelijkse kosten van levensonderhoud en premies voor de noodzakelijke verzekeringen zijn hierin dan al verrekend. De jus geeft dus aan hoeveel je uiteindelijk overhoudt voor niet noodzakelijke (luxe) uitgaven. 


Invloed van de jusvergelijking op de partneralimentatie 

Wanneer blijkt dat de alimentatieplichtige een hoger besteedbaar inkomen (jus) overhoudt, leidt dit niet direct tot een verlaging van de eerder berekende maximale draagkracht. Maar wanneer de alimentatiegerechtigde wel een hoger besteedbaar inkomen heeft, kan dit een reden zijn om de alimentatie te verlagen. Het uiteindelijke doel is dat beide partijen een evenwichtig besteedbaar inkomen hebben. In berekeningen waarin de jus van allebei de partijen nagenoeg gelijk is wordt ervan uitgegaan dat de alimentatiegerechtigde geen behoefte heeft aan partneralimentatie. 

Jaarlijkse indexering 

De partneralimentatie wordt jaarlijks geïndexeerd door de overheid om het bedrag te laten meegroeien met de inflatie. Dit houdt dus in dat de alimentatie ieder jaar meestijgt met de kosten voor levensonderhoud, tenzij anders is vastgelegd in het scheidingsconvenant. 

Belastinggevolgen van partneralimentatie 

Voor zowel de alimentatiebetaler als de ontvanger heeft partneralimentatie een behoorlijke invloed op de belastingaangifte. Het is belangrijk om in kaart te brengen welke financiële gevolgen dit heeft, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.  

Geef de partneralimentatie op als je aangifte doet 

Wanneer je de jaarlijkse belastingaangifte doet is het ontzettend belangrijk dat de betaalde of ontvangen partneralimentatie altijd wordt opgegeven bij de belastingdienst. Het kan namelijk grote gevolgen hebben voor de uiteindelijke belastingaanslag. 

Fiscaal voordeel bij partneralimentatie 

De alimentatieplichtige heeft normaliter fiscaal voordeel over de betaalde alimentaties. Maar de alimentatiegerechtigde moet de alimentatie opgeven als inkomen en daar ook vaak belasting en een premie zorgverzekering over betalen. 

Wanneer mag je betaalde partneralimentatie aftrekken in je belastingaangifte? 

Betaalde partneralimentatie mag je aftrekken in de belastingaangifte. Maar alleen als de alimentatie verplicht en vastgelegd is in een echtscheidingsconvenant of rechterlijke uitspraak. Soms kan het bedrag dat je terugkrijgt van de belastingdienst lager uitvallen, bijvoorbeeld wanneer je inkomen onder een bepaalde grens komt.

Duur van de partneralimentatie 

Partneralimentatie geld niet voor onbepaalde tijd. De duur van de alimentatie varieert en is afhankelijk van de situatie van zowel de betaler als de ontvanger. Het is daarom belangrijk om te weten hoe lang je recht hebt op partneralimentatie of hoelang je deze moet betalen en wanneer dit kan veranderen.  

Hoe lang krijg je partneralimentatie? 

Hoelang je partneralimentatie krijgt hangt af van de duur van het huwelijk en de leeftijd. In de meeste gevallen is de wettelijke maximale termijn 5 jaar, maar er zijn uitzonderingen waarbij alimentatie langer dan 5 jaar langer duurt zoals: 

  • Diegene die alimentatie ontvangt is geboren voor 1970 en het huwelijk duurde 15 jaar of langer. De duur van de partneralimentatie is dan 10 jaar

  • Het jongste kind is jonger dan 12 jaar. De duur van de partneralimentatie is dan tot de 12e verjaardag van het jongste kind

  • De alimentatiegerechtigde bereikt binnen 10 jaar na datum echtscheiding de AOW-leeftijd. De duur van de partneralimentatie is dan tot aan de AOW datum. 

Verlenging van partneralimentatie 

In sommige situaties is een verlenging van de alimentatietermijn nodig. Bijvoorbeeld wanneer de alimentatiegerechtigde na het verstrijken van de alimentatieperiode nog steeds niet in staat is om zichzelf financieel te onderhouden. Via een rechter kan dan besloten worden dat het nodig is om de partneralimentatie te verlengen. 


Kan het recht op partneralimentatie komen te vervallen?

Er zijn gevallen waarbij het recht op partneralimentatie kan komen te vervallen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de ontvangende partij hertrouwt, samenwoont of significant meer salaris verdient dan voorheen. In zulke gevallen kan de alimentatieplichtige een verzoek indienen om de alimentatie stop te zetten. 

Wijziging, beëindigen of afkopen van partneralimentatie 

In bepaalde gevallen kunnen de omstandigheden van een van de partijen zodanig veranderen dat de alimentatie aangepast, beëindigd of zelfs afgekocht wordt. Al deze wijzigingen op het gebied van partneralimentatie worden hieronder uitgebreid besproken. 

Wijziging van de partneralimentatie

Het is mogelijk om de alimentatie tussentijds te wijzigen. Dit gebeurt wanneer er grote veranderingen zijn in de situatie van een van de partijen. Bijvoorbeeld bij plotseling verlies van inkomen of nieuwe financiële verplichtingen. Deze wijziging kan vervolgens bij de rechter aangevraagd worden die de situatie beoordeelt en er een uiteindelijke beslissing over neemt. 

Kan mijn ex-partner de partneralimentatie wijzigen?

Een ex-partner kan een tussentijds verzoek indienen om de alimentatie te wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je ex-partner meer of minder inkomen krijgt, maar ook als jouw situatie tussentijds verandert. Waarna de rechter uiteindelijk bepaalt of de wijziging wordt goedgekeurd of afgewezen. 

Kan mijn ex-partner de partneralimentatie afkopen?

Partneralimentatie kan in sommige gevallen worden afgekocht. Dit betekent dat de betalende partij in één keer een specifiek bedrag betaalt om van de maandelijkse betalingen af te komen. Dit kan voordelig uitpakken voor zowel de alimentatieplichtige als de alimentatiegerechtigde, maar moet wel zorgvuldig worden vastgelegd in bijvoorbeeld een convenant. 

Hulp bij partneralimentatie berekeningen

Het berekenen van partneralimentatie kan zoals gezegd ingewikkeld zijn. Daarom zorgen we voor eerlijke alimentatieberekeningen zodat beide partijen zich comfortabel voelen bij de afspraken die worden gemaakt in een scheidingsconvenant. Hieronder lichten we toe waarom goede afspraken en mediation een belangrijke rol spelen tijdens een scheiding. 

Regel je partneralimentatie goed 

Tijdens een echtscheiding zijn helderen en onderlinge afspraken over de partneralimentatie een belangrijke stap in het proces. Het voorkomt namelijk onnodige frustraties en conflicten. Zo weten beide partijen exact waar ze aan toe zijn en worden eventuele misverstanden vermeden 

Voordelen van het inschakelen van een scheidingsmediator 

Een professionele scheidingsmediator bemiddeld tussen beide partijen zodat er duidelijke en heldere afspraken gemaakt kunnen worden op het gebied van partneralimentatie.  

Conclusie van de scheidingsmediator 

Het goed regelen van partneralimentatie is een ontzettend belangrijk onderdeel van het scheidingsproces. Of je nu alimentatie betaalt of ontvangt, het is cruciaal om goed op de hoogte te zijn van alle rechten en plichten die betrekking hebben op partneralimentatie. Professionele mediation biedt deskundige begeleiding zodat er eerlijke en helderen afspraken worden vastgelegd voor beide partijen. Dit voorkomt dat er onnodige conflicten ontstaan en zorgt ervoor dat er goede oplossingen komen voor zowel de alimentatieplichtige als de alimentatiegerechtigde.

Uit elkaar gaan doe je samen

Als scheidingsmediator wil ik jullie daarbij helpen