Hoeveel km mag je verhuizen na scheiding met kinderen
Het verhuizen na een scheiding is vaak een emotionele en logistieke uitdaging. Vooral als er kinderen in het spel zijn, kan er onduidelijkheid ontstaan over hoeveel afstand een ouder mag afleggen in het geval van een verhuizing. In dit artikel bespreken we o.a. hoeveel kilometers je mag verhuizen na een scheiding, en waar je als verhuizende ouder allemaal rekening mee moet houden.
Geen harde regels over waar ouders wonen
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er geen harde regels zijn voor hoeveel kilometers jij of je ex partner mogen verhuizen na een scheiding. Dit hangt volledig af van de afspraken die je maakt in je echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan, de afstand tot je ex partner, de afstand tot de school van de kinderen en de praktische overwegingen van het verhuizen.
Ouderlijk gezag met een plan
Heb je geen afspraken gemaakt over verhuizen in je echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan, moet verhuizen naar een nieuwe woonplaats in de buurt geen probleem zijn voor het ouderlijk gezag. Maar wat ‘redelijk’ is, hangt af van de specifieke omstandigheden en jullie individuele situatie.
Een voorgenomen verhuizing naar een andere stad, waar de andere ouder niet gemakkelijk kan komen, kan worden bestempeld als ‘onredelijk’. Iets wat mogelijk weer leidt tot conflicten of zelfs juridische stappen.
Goede afspraken met ex partner en verhuizende ouder
Heb je afspraken gemaakt over verhuizing in je echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan, moet je je daaraan houden. Dit kan betekenen dat de verhuizende ouder toestemming moet vragen aan de andere ouder voordat hij of zij verhuist. Ook kan het betekenen dat jullie hierdoor beide beperkt zijn in hoe ver jullie beide mogen verhuizen.
Het niet naleven van deze afspraken, kan leiden tot conflicten of zelfs juridische stappen. Het is bij een voorgenomen verhuizing aan te raden eerst onderling in gesprek te gaan als ouders / co-ouders en de argumenten goed te overleggen.
Co ouderschap draait om de kinderen
Het is belangrijk voorafgaand goed te overwegen hoe verhuizing de afstand tot de andere ouder en de school van de kinderen beïnvloedt. Verhuis je naar een plaats waar de andere ouder niet gemakkelijk kan komen of creëer je daardoor een grote afstand tot de school, heeft dit invloed op de kinderen. Op deze manier wordt goed gezamenlijk gezag uitoefenen een uitdaging. Iets wat weer kan leiden tot conflicten en tot aanpassingen in het ouderschapsplan of een wijziging van de afspraken over co-ouderschap. Daarom moet er bij verhuizing toestemming gevraagd worden en wordt er altijd gekeken naar het beste scenario. En dan niet het beste scenario voor jullie als ouders, maar het beste scenario voor de kinderen.
Financiële situatie ook van groot belang
Tot slot zijn er praktische overwegingen bij het verhuizen na een scheiding. Als je bijvoorbeeld verhuist naar een plaats waar je geen werk hebt of waar de kosten van levensonderhoud hoger zijn, kan dit moeilijk zijn om te bekostigen. Ook de keuze voor een nieuwe baan moet je dus altijd kunnen onderbouwen. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen voordat je een beslissing maakt om te verhuizen.
Een eventuele verhuizing die kan leiden tot vermindering van inkomsten wordt niet zomaar goedgekeurd. Ook de financiële situatie van de achterblijvende ouder wordt in deze kwestie meegenomen.